Skip links

Carla Bayle

Carla Bayle, een kunstenaars stad(je)

Carla Bayle ligt op een kilometer of 10 rijden door het mooie glooiende landschap. Een kort ritje en je bent in Carla-Bayle. Het stadje is prachtig gelegen op een heuveltop van 395 meter hoog met rondom een uitzicht waar je van kunt dromen. Het stadje is als een vesting gebouwd. Behalve dat het vele oorlogen heeft ondergaan maakte Carla-Bayle vooral tijdens de godsdienst oorlogen de strijd hevig mee. Het was in die tijd het bolwerk van de hugenoten. Le Carla of Carlat heette dit middeleeuwse stadje tot 1879.

Sindsdien heet het Carla Bayle , deze naam is aangenomen van zijn beroemde stadsgenoot Pierre Bayle de filosoof. Ook is het stadje bekend als een kunstenaarsdorp met een aantal galerieen en winkeltjes die kunstzinnige dingen verkopen. Het Pierre-Bayle museum kunt u ook bezoeken en wist u dat deze Filosoof Pierre Bayle (1647-1706) een tijdje in Rotterdam heeft gewoond! Hierom heeft in 1990 Carla Bayle een verbond gesloten met Rotterdam.

Carla Bayle en Domaine de Monginaut

In Carla-Bayle heb je ook een wijnboer, het is de vriendelijke Zwitsers Ernst die in Zuid-Frankrijk een plek zocht om een wijnmakerij. De 6 ha wijnstokken op Monginaut zijn beplant met de druivensoorten Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Syrah voor de rode wijnen en Sauvignon, Semillon, Chenin en Chardonnay voor de witte wijnen. Domaine Monginaut maakt gebruik van landbouwmethodes die gericht zijn op het in stand houden van de natuurlijke omgeving aangezien er hier een grote verscheidenheid aan flora en fauna is die we niet alleen hopen te bewaren maar ook te vermeerderen.

Aangezien de wijnstokken in grasland staan vormen ze een veilige haven voor vele kleine dieren en insecten. Het is ook zeer gunstig voor Domaine Monginaut, dat de Ariege geen traditioneel wijnbouwgebied is. Onze buren verbouwen zonnebloemen, soja, mais, graan etc. of laten hun koeien, schapen en ezels op hun land grazen. Dat versterkt de biologische veelzijdigheid , creeert een gezond milieu en geeft veel ruimte aan allerlei dieren en planten, die het waard zijn om beschermd te worden. Al met al is Carla Bayle een leuke stadje om te bezoeken en van het uitzicht te genieten.

Daumazan Sur Arize

Middelandse zee

Carla Bayle

Carcassonne

Restaurant omgeving