Skip links

Toulouse

Toulouse een dagtochtje vanuit Chateau Cazaleres.

Toulouse betovert zijn bezoekers. Zijn wirwar van pleinen en stegen zet aan tot flaneren langs de herenhuizen uit de gouden? 16de eeuw. De bakstenen muren hullen zich, afhankelijk van het humeur van het zonnestelsel, in een amberkleurige of purperen gloed. In de roze stad heerst een hartelijke sfeer, waardoor je er met alle plezier halt houdt en zelfs een poosje blijft hangen.Op een dik half uur rijden van ons vakantiehuis villa 133 ligt deze mooie Zuid-Franse stad Toulouse.

Toulouse met zijn hoogtepunten

De meeste stadsbezoeken vertrekken op de Place du Capitole, de navel van de stad Toulouse. De neoklassieke esplanade is al meermaals getuige geweest van grote evenementen, betogingen, vieringen van overwinningen van het plaatselijk rugbyteam en allerhande festiviteiten. Telkens opnieuw stroomt een massa volk samen voor het statige stadhuis. De bakstenen voorgevels, die al sinds de eerste helft van de 19de eeuw het vierkante plein omzomen, staan op een lijn en vormen een harmonieus geheel. Zelfs de Amerikaanse fastfoodketens moeten mee in de pas lopen. Met een schitterend resultaat tot gevolg. De cafe-terrassen op dit hectare groot plein zijn dan ook uitermate populair. Het allermooiste gebouw is ongetwijfeld de Bibent (op nummer 5 van de Place du Capitole), opgetrokken in weelderige belle epoque-stijl en sinds 1978 beschermd als historisch monument. Elke ochtend lokt de markt nieuwsgierigen naar het plein. Een tip voor langslapers: op woensdag blijft de markt de hele dag staan. Als je je auto kwijt wilt raken, rij dan de betaalde parking onder het Place du Capitole in.

Toulouse Place Victor Hugo

Elke morgen vroeg is er op de begane grond van de parking Victor Hugo een versmarkt van 7.00-13.00 uur. Wanneer je binnen komt dan komen de verschillende luchten al op je af. Verse vis, heerlijke kazen, prachtige hammen en worsten. Alles kun je proeven voordat je iets koopt, het water loopt in je mond van de smaakexplosies.

Een smaaktip die wij zelf heerlijk vinden is de volgende;
  • koop een lekker stuk Foie Gras au poivre et sel (ganzenleverpate met peper en zout)
  • daarna een vijgenbrood
  • een flesje Banyuls (witte zoete desertwijn).
Wanneer je ’s avonds in villa 133 aankomt en dit gaat verorberen dan zul je in stilte genieten.

Toulouse en Fonteinpleinen

Daarvan heeft Toulouse er een stuk of veertig. De sfeer spat ervan af. Daar kom je al snel achter tijdens een wandeling in deze Zuid-Franse stad, waar McDonalds’s en Pizza Hut de namen goudkleurig op de gevel moeten schrijven. Na ongeveer een uur moet de boot alweer rechtsomkeert maken omdat het water te ondiep is. Jammer? Eerlijk gezegd niet. Want varend op de Garonne een stad als Toulouse bekijken, dat is aardig, maar achteraf niet de beste manier. Het uitzicht vanaf de plastic stoelen maakt nieuwsgierig naar iets waar je steeds net niet bij kunt. Toulouse is geen ‘vaarstad’, maar veel meer een wandelstad. Niet dobberen maar lopen in deze Zuid-Franse stad met zo’n 400.000 inwoners. Een mooi vertrekpunt is de Place du Capitole, dat vlak bij de oevers van de Garonne ligt. Het is zo’n chic plein dat McDonald’s, Pizza Hut en C&A zich alleen in deze omgeving mochten vestigen als de schreeuwerige huiskleuren werden vervangen door een goudkleurige variant. Dat is gebeurd, En het moet gezegd, het combineert prachtig met de roze gloed die sommige gebouwen hebben. Toulouse heeft niet voor niets de bijnaam La Ville Rose. De straatnaambordjes hebben verschillende kleuren. Ze zijn vaak geel of wit. Geel betekent dat de straat parallel aan de Garonne loopt. De witte bordjes hangen in straten die daar van afwijken. Het is onvermijdelijk of zo’n straat leidt naar een van de vele monumentale gebouwen. Dat geldt onder meer voor de basiliek Saint-Sernin die wordt gerekend tot de grootste Romaanse kerken in Frankrijk. Pelgrims op weg naar Santiago de Compostela overnachten hier voor dat ze begonnen aan de oversteek naar de Pyreneeen. Tijdens restauratiewerkzaamheden werd in de kerk een l2e eeuwse fresco gevonden. De opknap beurt is zes jaar geleden voltooid.Maar in een andere bijzondere, kerk genaamd Saint Etienne is de restauratie nog niet achter de rug. Waarom haasten zou je zeggen, want de bouw heeft meer dan 600 jaar in beslag heeft genomen. Tot de blikvangers van de kerk behoren rozetraampjes uit de 15de eeuw.

Daumazan Sur Arize

Middelandse zee

Carla Bayle

Carcassonne

Restaurant omgeving