Skip links

Daumazan sur Arize

Daumazan sur Arize is het 1ste dorpje wat je tegenkomt wanneer je vanuit het vakantiepark Chateau Cazaleres (de zijuitgang vlak bij onze vakantievilla 133) neemt, ga je via een lommerrijk weggetje richting het dorp Daumazan sur Arize. Aan de rand van de meest noordelijke uitloper van het Massif du Plantaurel ligt Daumazan. Daumazan is een village met ongeveer 600 inwoners gelegen in het departement Ari?ge aan het riviertje de Arize.

Daumazan sur Arize, Een rustig dorpje in Zuid Frankrijk

In het dorpje Daumazan sur Arize tref je karakteristieke woningen aan die kenmerkend zijn voor deze omgeving. Je kunt ze een beetje vergelijke met woningen uit de landen rond de Alpen, de zogenaamde fachwerk huizen. Naast dit type huis worden de meeste oude huizen traditioneel gebouwd met ruwe steen opgevuld en afgewerkt met pleisterwerk. In de loop van de tijd wordt dit door de weersinvloeden aangevreten zodat het een vervallen indruk geeft, maar juist dat is toch wel de charme van dit soort oude dorpjes. Ook Daumazan heeft zijn “typische”mensen. Wanneer je ’s morgens richting de bakker loopt kom je gelijk over de brug aan de rechterkant een kunstenaar tegen die van alles tracht te maken van hout. Hoe hij de kost verdient is voor vele een raadsel maar druk in de weer is hij wel. Soms staan de vreemdste creaties voor de deur van zijn huis-atelier. Je kunt het niet missen op weg naar de bakker! Het stadje is ontstaan aan de weg tussen Montesquieu-Volvestre en au Mas-d’ Azil. Daumazan bezit een kerkgebouw uit de twaalfde eeuw in Romaanse stijl. In de zestiende en zeventiende eeuw werd de kerk vergroot en hoger opgetrokken. Niet alle onderhoud en restauraties, die in de loop van de eeuwen plaatsvonden zijn even succesvol geweest, maar de kerk is nog steeds de moeite waard om met de nodige aandacht te bezichtigen. De kerk staat dan ook te boek als een van de opmerkelijke kerken van het departement. Terecht is deze kerk in 1907 dan ook deels tot historisch monument verklaard, evenals het achter in de kerk geplaatste kruis. Van deze kerk valt vooral de toren het eerste op, hij komt dan ook wat massaal over. De huidige toren, die uit twee delen bestaat is uit de zestiende eeuw. De eerste steen werd geplaatst in 1500.   In de toren bevinden zich vijf klokken. Behalve voor het oproepen van de gelovigen werden deze ook gebruikt om de bevolking te waarschuwen bij calamiteiten.Er zijn twee oude klokken uit 1629 en 1683. De andere drie zijn uit de negentiende eeuw, ??n uit 1822 en twee uit 1877. De kleine toren met het uurwerk heeft een klok (uit de veertiende eeuw) boven op de toren. In deze streken is het geen zeldzaamheid, dat er een klok boven op de toren staat.

Daumazan sur Arize, de wekelijkse markt

Natuurlijk heeft Daumazan ook een markt, een oude overdekte markt en de hedendaagse markt elke vrijdag bij de kerk. Marktkooplui vanuit de omgeving komen hun waar slijten aan de bewoners van Daumazan en wisselen de laatste roddels uit.

Daumazan Sur Arize

Middelandse zee

Carla Bayle

Carcassonne

Restaurant omgeving