Skip links

Geschiedenis chateau cazaleres

Hoe oud zal ons Chateau zijn? Men beweerde dat het omstreeks 1890 gebouwd is!

Een oude inwoner van Daumazan wist te vertellen, dat de bouw van het huidige Chateau, die pas in 1910 aanving, vlak voor de Eerste Wereldoorlog klaarkwam. De?Geschiedenis chateau cazaleres begint dus 100 jaar geleden.

Oorspronkelijk zou het Chateau nog een etage hoger opgebouwd moeten worden. De toenmalige eigenaar had echter flink in de (dubieuze) bouw van het Panamakanaal geinvesteerd. Geldelijk wanbeheer en andere problemen bij de aanleg van dat kanaal hebben hem een aanzienlijke financiele strop bezorgd. Het Chateau is daardoor uiteindelijk lager geworden dan oorspronkelijk de bedoeling was. Een roerige begin van Geschiedenis chateau cazaleres met een interessante wending in het verhaal.

Na het overlijden van de toenmalige eigenaar (1936) werd het totale perceel verkocht. Bij die verkoop is het oorspronkelijke terrein gedeeld en door twee verschillende kopers aangekocht. Zeer tegen de zin van een van de kopers (Thalamas). Degene die het deel aankocht, dat nu het huidige park betreft (Casange), wilde in de Arize met waterkracht energie opwekken, maar daar stak, heel rancuneus, Thalamas een stokje voor. De plaats waar de stuw in de Arize moest worden aangelegd is nog zichtbaar.

Geschiedenis chateau cazaleres het begin.

De concessie voor de aanleg van een kanaal door de landengte van Panama, verleend aan Wyse, werd later opgekocht door de Fransman Ferdinand de Lesseps (bouwer van het Suez kanaal). Bij de aanleg van het Panamakanaal (die startte in 1881) ontstonden tal van problemen. De arbeiders stierven op grote schaal aan malaria, er ontstonden politieke schandalen in Frankrijk en tenslotte ging de Compagnie failliet. Uiteindelijk verkregen de Verenigde Staten de concessie en bouwden later het kanaal af. Ter voorkoming van malaria waren daarvoor eerst moerasachtige gebieden drooggelegd. In 1914 was het kanaal bevaarbaar. De Franse maatschappij had politici en journalisten omgekocht om een premielening te mogen uitschrijven. Het hele project bleek een bodemloze put en het uitlekken van dit omkopingsschandaal was de directe aanleiding voor het faillissement (in 1889). Een zelfmoord, vluchtende medeplichtigen, een politiek schandaal, een grote politieke instabiliteit en gedupeerde Franse burgers waren de uiteindelijke gevolgen voor de misstanden die nu bekend staan als het Panamaschandaal. De oude inwoner van Daumazan weet ongetwijfeld veel van de bouw, want het was zijn vader die meewerkte aan de bouw van het Chateau, maar het jaartal dat de man doorgaf, kan niet kloppen.

Het komt niet overeen met de periode waarin de problemen met de investeringen in de aanleg van het Panamakanaal zich afspeelden (in de negentiende eeuw). Wel is het mogelijk dat men met de bouw van het Chateau in 1890 is begonnen, dat de bouw vervolgens een bepaalde periode heeft stilgelegen en men uiteindelijk 23 jaar later met de bouw is klaargekomen. Toch een leuke geschiedenis chateau cazaleres, dat eigenlijk roept om verdere navraag.

Tegenwoordig kun je de verrichtingen van kinderen in het zwembad volgen, het is wat anders maar kan ook zeer vermakelijk zijn. Landgoed en kasteel ” les Cazaleres” (anno 1890) waren sinds het begin van de 80-er jaren in het bezit van een Nederlandse familie. Deze familie exploiteerden een camping op het landgoedterrein. In de jaren 90 begon de familie met het bouwen van luxe villa’s op het terrein. Dit gebeurden in een drietal fasen, waarvan de laatste begin 1994 werden opgeleverd. Op dit moment staan er 138 villa’s op het landgoed en zijn alle vakantiehuizen prive eigendom. Tezamen is men eigenaar van alle overige voorzieningen zoals het zwembad, de tennisbanen en het Chateau.

Al met al een leuke verhaal deze geschiedenis chateau cazaleres, gelukkig merken we er nu weinig meer van behalve dat we nog steeds kunnen genieten van de oude historie in het gebouw centraal op het vakantiepark.

Kindvriendelijk vakantiepark

De Faciliteiten

Het Restaurant

De Geschiedenis